• I N T E R V I E W //
 • CARLOS OVER VIJF JAAR BruidBeeld film

  5 JAAR BRUIDBEELD IS EEN FEIT, HOE EN WAAROM BEN JIJ ER MEE BEGONNEN?

  Vijf jaar alweer. Tijd vliegt! Nou we (Eelke en ik) zijn begonnen met de bruiloft van Nanda & Kevin. Zij vroegen of ik hun bruiloft zou willen filmen, aangezien Kevin mij persoonlijk kende en wist dat ik veel met film deed. Ik denk dus eigenlijk zoals bij elke beeldmaker, het begint met een bruiloft van een kennis.

  Wat er vervolgens is gebeurd had ik op het moment van mijn ja op Kevin zijn vraag, geen rekening gehouden. De dankbaarheid voor het product, de gezelligheid tijdens de draaidag, het continu in contact zijn met mensen, de emoties en de staat van hoe het trouwfilm-landschap erbij lag hebben ervoor gezorgd dat ik eigenlijk direct met BruidBeeld ben begonnen. Het smaakte naar meer.

  ZOALS JE AL AANGAF, EEN VAN DE REDENEN OM ER MEE DOOR TE GAAN VAN HET TROUWFILM-LANDSCHAP DESTIJDS.
  WAT VIND JIJ VAN DE ONTWIKKELINGEN IN FILM EN HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST?

  In vijf jaar tijd is dat zo extreem veranderd. Toen werd het speelveld nog beheerst door de mastodonten van die tijd. Het waren eigenlijk meer pop-wedding-clips. Snelle edits op de beat van een zomerhit of de zwijmeltrack van dat jaar. Thats it, het had niets meer om het lijf dan dat (i'm guilty as well). Maar ergens in 2014 veranderde dat heel snel. Het werd een serieuzer product, het ging een verhaal vertellen en misschien nog belangrijker, de Amerikaanse trend in weddingfilms brak door in Nederland. Het gebruik van woord in de vorm van geloftes en speeches.

  Het gebruik kunnen maken van woorden vind ik persoonlijk een van de grootste krachten van film, zeker op het gebied van bruiloften. En vanaf dat moment is het hard gegaan. Neem ook in beschouwing dat met de komst van de Canon 5D filmmaken toegankelijker werd voor een ieder. Dus steeds meer mensen gingen filmen, trouwfilmmakers schoten als paddestoelen uit de grond, en dat gebeurd nog steeds. Maar het zorgde voor de groei van een industrie en de concurrentie zorgde voor een hoger niveau.

  En met de huidige ontwikkelingen ben ik er eigenlijk heilig van overtuigd dat film, fotografie zal evenaren als het gaat om het belang van aanwezigheid bij een bruiloft. Dat is iets wat wij sowieso eigenlijk al intern ervaren met BruidBeeld. Film wordt later geboekt, maar uiteindelijk wel iets meer op dit moment. De populariteit stijgt gigantisch.

  EN DAN DE ONTWIKKELING IN ONZE EIGEN FILMS. DEZE ZIJN GIGA VERANDERD TEN OPZICHTE VAN DE EERSTE DIE WE MAAKTE, HOE IS DAT ZO ONTSTAAN?

  Bij onze instap in de markt werkten wij ook veel op de old-school methode. Maar ergens in 2014 hebben wij het roer omgegooid en gezegd dat wij een unieker en persoonlijker product willen afleveren. Na 15x bijna identieke edits gemaakt te hebben op John Legend, krijg je niet het gevoel dat je de max uit een bruiloft haalt.

  Dus in die periode hebben we het geluk gehad dat sommige van onze bestaande boekingen hebben gezegd, leef je uit, maak maar iets unieks voor ons.

  Dus geen beperking meer in de lengte van de film, geen popmuziek, gebruiken van woorden, meer gevoel, passie en emotie in de films leggen. En het resultaat is bekend, dat zijn de films die we nu maken.

  Het voelt fijn aan dat we nu kunnen zeggen iets unieks te maken, wat past in onze eigen stijl. Klassiek met een vleugje eigenzinnigheid.

  WAT IS JOUW MEEST DIERBARE MOMENT VAN DE AFGELOPEN VIJF JAAR?

  Dat is moeilijk, ik kan er niet echt een specifiek opnoemen. Ik ga even een Carlosje doen en geef een iets langer antwoord dan gevraagd.

  Om te beginnen de bruiloft van Jennifer en Frans, het was in de periode dat ik Christa ten huwelijk ging vragen en tijdens ons tweede gesprek, terwijl een tweede fles was geopend, kwam de persoonlijke onderwerpen op tafel. Dus ook mijn aanzoek, maar ook dus hoe ikzelf over trouwen dacht.

  De speech van Frans waarin werd gerefereerd naar ons keukentafel gesprek, de ontlading tijdens de After Dinner Film was zo bijzonder. Een om nooit te vergeten. En voor mij kwam het mooiste nog, ik vloog die nacht door naar Napels om Christa ten huwelijk te vragen. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe ik daar bij the Dylan de deur uitliep. Dat gevoel…schitterend.

  Maar ook dat we afgelopen november in Zuid-Afrika een bruiloft hebben mogen filmen voelde aan als een kleine overwinning. Dat iemand het BruidBeeld uit Nederland wil hebben om daar hun bruiloft vast te leggen. Dat is toch wel een flinke erkenning voor hetgeen wat wij doen.

  Maar ook Annamaria & Koen was een speciale, onze eerste in België, onze eerste met een weddingplanner, onze eerste officiële klus voor zowel film als foto. De persoonlijke fit met Annamaria en Koen deed er nog een schepje bovenop.

  En er is denk ik zoveel wat ik vergeet en wat zeker een vermelding had verdiend. Zullen we dit over vijf jaar weer over doen?

  WAT IS JOUW FAVORIETE FILM?

  Laurence & Kristof, dat was gewoon de eerste in de serie van hoe wij tegenwoordig films maken. Oke niet helemaal de eerste, maar wel de eerste waar alles perfect samenkwam en resulteerde in een film die wij op voorhand hoopte te gaan maken. Dat vervolgens vanuit de branche in de vorm van nominaties, via stellen die ons specifiek boeken vanwege die film er zoveel erkenning en waardering terug richting ons kwam voor onze hernieuwde stijl, maakt het wel een heel speciale.

  Zie de besproken film hier terug

  DE NIEUWE STIJL. DIE HEB IK NATUURLIJK VAN DICHTBIJ MEE MOGEN MAKEN, MAAR HEEFT DE SWITCH IN APPARATUUR DAAR OOK NIET INVLOED OP GEHAD?

  Dat klopt! Naast muziek en stijl is er misschien nog wel een belangrijker aspect in onze workflow veranderd. Ons appratuur! Waar we in het begin (rond 2013) met sliders van 1,5 meter ondersteund door twee grote statieven zeulde, 8 verschillende lenzen, speeld met een jib en in alle eerlijkheid weet ik veel hoe veel andere toys for boys wij meesleepten naar de bruiloften, was daar opeens een omslagpunt.

  Van alles naar niets zeg maar. Nu (sinds begin 2015) nemen we twee monopods, twee bodies, twee lenzen en twee recorders mee. En wat bekabeling zodat we altijd audio kunnen aftappen bij de ceremonie en speeches. Meer niet. Het was een enge transitie, maar het heeft ons creatiever gemaakt, het heeft meer vrijheid voor ons gebracht, maakte ons echt onzichtbaar op de dag en bovenal Eelke en mijn rugklachten waren opeens verdwenen.

  Nee vanaf het moment dat we afstand namen van al het speelgoed moesten we serieus nadenken over onze shots. Qua licht, qua compositie, maar dat gaf ons ook vrijheid, de vrijheid van het niet hoeven verstellen en meeslepen van alles. Waar we dachten dat het minder dynamisch zou worden is het juist veel dynamischer geworden.

  Veel voordelen qua beeld, maar ook op hoe gasten en bruidsparen ons ervaren.

  WAAR HAAL JIJ VOLDOENING UIT?

  Simpel. Het liefdesverhaal op een zo uniek en persoonlijke manier vertellen. Als dit is gelukt dan doet dat me best wat. Dus eigenlijk haal ik de voldoening uit de reacties van onze stellen!

  EN WAT ZOU JIJ ELK STEL DAT NU HUN BRUILOFT AAN PLANNEN IS MEEGEVEN?

  Pfoe dat is makkelijk voor mij om te zeggen, maar ik zou zeggen focus op de essentie en vergeet de poespas. Niet dat deze onbelangrijk is, maar op de dag zelf moet jij je niet meer druk maken over styling, planning en randzaken. Het enige dat je zou mogen doen is genieten in mijn ogen. Wees daar, ervaar het.... zo’n dag vliegt voorbij!

  Dus laat de liefde centraal staan, de liefde voor jullie twee, voor jullie gezin, familie en vrienden.

  Oke als ik het dan toch heb over de essentie, zorg dat tijdens de ceremonie jullie verhaal wordt verteld door een ceremoniespreker die bij jullie past! Zoals Joanne, Marian, Pauline of Stories by Mabel ( ** maar sinds kort ook onze eigen Christa met haar Kleine Verhalen / recently added**)Gecharmeerd van ons werk?
Check onze beschikbaarheid