Videograaf

Tijdloos | Elegant | Eigenzinnig | Emotioneel


  TIPS VOOR JULLIE ZOEKTOCHT NAAR EEN VIDEOGRAAF


 • De zoektocht naar de perfecte videograaf, waar moeten jullie allemaal op letten?
  Laten we jullie helpen en beginnen bij het begin:

  Jullie willen een film, en niet zomaar eentje. Jullie willen overrompeld worden met een stijlvolle, eigenzinnige, tijdloze trouwfilm vol emotie. Logisch! Maar waar te beginnen en waar op te letten?

  Wij hebben met BruidBeeld jarenlange ervaring in de branche en zijn wij als jury gevraagd voor diverse internationale trouwfilm awards. Daarnaast hebben wij in het verleden meermaals een wereldwijde conferentie voor trouwfilmmakers georganiseerd. Tijdens de organisatie hebben wij zelf ook door duizenden videografen gezocht om onze perfecte en vooral diverse line-up van sprekers te vinden.

  We kunnen deze tips heel technisch aanpakken maar we gaan jullie tips geven aan de hand van de vier meest gehoorde opmerkingen van onze koppels tijdens deze zoektocht.


 • 01. Ik wil niet poseren en ik voel me ongemakkelijk voor de camera.

  Los van het feit dat de taak aan ons videografen is om jullie zo gemakkelijk mogelijk te laten voelen, is er een grens in wat jullie als prettig ervaren. Een goede indicatie bij het kijken naar films is om momenten te herkennen.

  Hebben de koppels interactie met elkaar of juist met de camera?
  Voelt het stel zich zichtbaar ongemakkelijk of laten ze emoties de vrije loop?
  Bestaat de film voor meer dan een kwart uit shoot? Dan kan je gerust stellen dat er een uitgebreide en lange shoot aan vooraf ging.

  MAAR….vind je poseren juist echt super, kijk dan naar de kwaliteit van de shoots. Zijn ze mooi, uitdagend, creatief en stijlvol of voelt het bijna routinematig aan. Alles wat een videograaf maakt draait om gevoel!

  Waar bevinden wij ons als het om dit onderwerp gaat? Wij geven echt de voorkeur aan niet te veel poseren en niet te lange shoots die ten koste gaan van kostbare tijd met jullie vrienden en familie. Balans is het sleutelwoord.

  Willen jullie veel shooten…PRIMA, dat kunnen we zeker! Maar ik zou echt altijd aanraden om meer tijd met jullie vrienden en familie door te brengen dan met de videograaf en fotograaf.


 • 02. Ik wil echte momenten terugzien in mijn trouwfilm.

  Een groot deel van de vorige tips geldt hier natuurlijk ook.

  Maar ook is het interessant om te kijken in hoeverre de ceremonie terugkomt in de film.
  Want een ceremonie kan enkel en alleen maar uit echte momenten bestaan.
  Niemand haalt het in zijn hoofd om daar ook maar iets in scene te zetten.
  Dus ontbreekt de ceremonie, dan kan je er van uitgaan dat echte momenten niet de main focus heeft van de videograaf.

  Hoe zijn de shots tijdens de receptie?
  Voelen de shots van vrienden en familie meer als een verplicht shot, ontbreekt de emotie volledig in deze shots of kijken ze allemaal in de camera? Dan weet je genoeg!

  Zie je een lach, een proost en meer gezelligheid in de beelden terugkomen.
  Kortom, zie je emotie? Dan durft de videograaf echte momenten in zijn trouwfilm te gebruiken, en regisseert hij niet.


 • 03. Ik wil niet dat onze videograaf de aandacht trekt.

  Wat ik al eens eerder gezegd heb, niet opvallen bestaat bijna niet. Maar je kunt er wel alles aan doen om zo discreet mogelijk door een dag heen te bewegen.
  In ons geval wil dat zeggen; we werken met weinig en klein apparatuur. Geen intimiderende camera’s, geen grote lampen. Nee, niets van dat.

  Discreet werken betekent voor ons ook het aanvoelen van momenten. We weten als geen ander wanneer een moment om discretie vraagt en welke situatie om actie vraagt. We zijn op de best mogelijke manier aanwezig: we connecten, we hebben zelf ook plezier, we stralen rust uit waar nodig en brengen energie als het moet.

  Als videograaf is het makkelijk om de aandacht te trekken. Maar hoe zie je dat aan films?

  Beweging in beeld gaat gepaard met rondlopen. Lopend valt iemand meer op dan in stilstaande positie. Dus heb je het gevoel dat de camera meeloopt met de bruid voor dat toffe shot….realiseer je dan ook dat de camera meeloopt met jou om dat toffe shot te maken.

  Kijken mensen in de camera tijdens recepties, ceremonies etc. dan is dat een indicatie van ongemak.

  Kijken de koppels veel in de camera en voelt dit onbedoeld aan, dan is dat een teken dat ze van de videograaf iets verwachten. Of ze hebben te veel aanwijzingen gehad of ze hebben geen idee wat de videograaf wil. In beide gevallen trekt de videograaf danwel bedoeld of onbedoeld aandacht.

  Dus films waar mensen zich natuurlijk gedragen, waar mensen lachen en emotie durven te tonen en waar het camerawerk een rustig gevoel opwekt, dat zijn de films en filmmakers die je moet onthouden als je dit een belangrijk punt vindt.


 • 04. Is samenwerken met een fotograaf een probleem voor de videograaf?

  Nee, dat zou niet het geval moeten zijn. Maar ik ken fotografen die het een ramp vinden om met een videograaf te werken en ik ken videografen die het niet trekken om met een fotograaf te werken.

  Maar sowieso kunnen alle ervaren videografen en fotografen samenwerken. Die hebben de rust, ervaring en zijn zelfverzekerd genoeg om samen tot een mooi resultaat te komen. Daarnaast zijn zij met ervaring ook juist bewust van hoe belangrijk het is om zo’n lange dag op een fijne, gezellige manier door te komen. Het samenwerken zit hem juist ook in de rustmomenten.

  Omdat wij in het verleden film en foto als combinatie hebben aangeboden, weten wij als geen ander hoe samen te werken zodat beiden (videograaf en fotograaf) het mooiste resultaat krijgen. Het resultaat is dat we veel fotografen om ons heen hebben die graag met ons samenwerken en koppels doorsturen naar BruidBeeld. Dat is iets waar we heel trots op zijn! Daarnaast hebben wij ook fotografen in elke stijl denkbaar waar we graag mee samenwerken. Vraag ons gerust om tips!

  BELANGRIJK: Als je veel geld investeert in een goede videograaf of fotograaf, dan raden wij het echt af om daar tegenover een compleet onervaren persoon te zetten. Dit zijn voor videografen en fotografen vaak de meest frustrerende combinaties.


 • Daarnaast: wees bewust van generieke teksten.

  Persoonlijkheid en karakter is wat je zoekt in een tekst, geen generieke teksten of buzzwords zoals hieronder:

  ERVARING:
  Iedereen heeft het over ervaren zijn. Soms is dat volledig terecht, je doet het al vijf jaar, je hebt al op honderd bruiloft gewerkt. Maar net zo makkelijk claimt iemand dat na 5 bruiloften of één seizoen werken in de trouwbranche. Vind je na het lezen van het bovenstaande ervaring belangrijk, houd hier rekening mee.

  NATUURLIJKE EN ECHTE KLEUREN:
  Het gebruik van donkere beelden met een bruin/oranje filter wordt alsnog verkocht als frisse en echte kleuren.

  TIJDLOOS:
  De term tijdloos komt vaak voorbij, maar flashy cuts en trendy stijlelementen zijn vaker niet dan wel tijdloos.

  NIET OPVALLEN:
  Niet opvallen kan never nooit samengaan met extreem geposeerde shots, gimbal shots (waarbij de videograaf met het koppel meeloopt) of drones die over mensen heen vliegen.

  En nu?

  Bedenk wat jullie belangrijk vinden in een trouwfilm en in de werkwijze van de videograaf.

  Komt jullie wens overeen met wat jullie hier zien? Dan hebben we een match!

  Check onze beschikbaarheid!
BEKIJK OOK DEZE FILMS